marți, 30 decembrie 2014

Stefan Kraft se impune la Oberstdorf

Dupa amanari succesive , ieri competitia de pe Schattenberg Schanze din Oberstdorf  a putut sa se dispute in conditii mult mai normale.Austriacul , Stefan Kraft , continua traditia inceputa acum 6 sezoane , in prestigioasa competitie de la cumpana dintre ani. El a castigat dupa doua sarituri extraordinare , fiind urmat chiar de compatriotul sau Michael Hayboeck , si pe treapta a treia a podiumului de slovenul , Peter Prevc.

Pe 4 si 5 , s-au clasat Kamil Stoch , cu un rezultat foarte bun la revenirea in competitie , si Andi Kofler din Austria. Gregor Schlierenzauer , unul din favoritii inceputului de Turneu , s-a clasat abia pe locul 17 si are destul de mult de recuperat in etapele ce urmeaza.

Simon Ammann , desi a avut o saritura foarte lunga , nu a reusit sa-si mentina echilibrul si , din pacate , nu a reusit sa intre in mansa secunda ,ratand practic de la inceput Turneul celor 4 Trambuline , fiind greu de crezut ca va reusi sa intre in top 10 dupa aceasta ratare.

In clasamentul general , Michael Hayboeck a preluat conducerea pentru 1 punct , in fata norvegianului Anders Fannemel , pe trei clasandu-se Roman Koudelka, la 8 puncte distanta de lider.
Urmatoarea etapa , isi va disputa calificarile , pe 31 decembrie , pe Grosse Olympia Schanze din Garmisch , iar etapa propriu zisa pe 1 Ianuarie , la ora 15.00.




sâmbătă, 27 decembrie 2014

Interviu in toiul sarbatorilor de iarna cu Eduard Torok . " Scopul nostru este sa acumulam experienta in Cupa Mondiala"



 
R: Salut , Eduard ! In primul rand , cu o mica intarziere , Craciun Fericit si Un An Nou plin de impliniri pe toate planurile..
Eduard Torok :Salutare, multumesc de asemenea !
R:Cum merge pregatirea ? Ati fost la Rena in Norvegia , apoi la Engelberg intr-o etapa dificila de Cupa Mondiala. Povesteste-ne putin , cum este o experienta intr-o etapa de Cupa Mondiala , cu atatea staruri in preajma ta…
ET:Pregatirea in general merge bine, acesta este si scopul ,pentru moment, participarii noastre in Cupa Mondiala, de a castiga experienta. In general in Cupa Mondiala este greu de aceea inca nu avem obiective de indeplinit.

R:Ce iti propui de la acest sezon aflat la inceput inca ?
ET:In special as dori un rezultat bun la mondialele de juniori din Kazahstan

R:Presupun ca programul e in mare stabilit, unde va vom putea urmari pe tine si Iulian Pitea in acest sezon ?
ET:Programul se schimba din cauza vremii, cu singuranta o sa fim la mondiale.

R:Campionatele Mondiale de seniori de la Falun reprezinta un obiectiv ?
ET:Nu, doar participare.

R:Cum arata o zi de antrenament de-a ta?
ET:Depinde de perioada in care suntem, acum sunt antrenamente mai scurte dar intense.

R:Dar una de relaxare ? Cum iti petreci timpul liber ?
ET:Acasa prefer sa ies cu prietenii, sa ascult muzica si sa ma joc pe calculator.
R:Mai urmaresti alte sporturi de iarna?
ET:Doar pe YouTube.

R:Cum vei sarbatori Anul Nou?
ET:Si eu sper sa aflu cat de curand.
Multa bafta ,Eduard , si tie , si echipei noastre !

miercuri, 24 decembrie 2014

Avancronica Turneului celor 4 Trambuline , 2014-15

Turneul celor 4 Trambuline , 4 Hills Tournament , Vierschanzentournee ... in orice limba l-ai traduce ,este cel mai prestigios si mai vechi concurs al icarilor moderni , al saritorilor cu schiurile. Este turneul in care toti germanii si austriecii , acasa, isi doresc sa castige , sa cunoasca gloria , prestigiul acestei competitii..
 

Competitia ce incepe la Oberstdorf la sfarsitul lui Decembrie , pe Schattenberg Schanze , apoi continua pe Grose OlympiaSchanze , pe 1 Ianuarie in Garmisch, apoi continua in Austria , la Innsbruck , si se incheie la Bischofshofen pe Paul-Ausserleitner Schanze , strange cei mai buni icari , si sute de mii de spectatori , starnind un interes enorm.

Janne Ahonen , finlandezul zburator, este inca in activitate , cel mai galonat saritor al competitiei , adunand numai putin de 5 victorii in acest turneu KO.

Incepem retrospectiva cu sezonul 2006-07 , par vremuri indepartate.. Este primul sezon de Cupa Mondiala al lui Gregor Schlierenzauer , el castigand in acel sezon la Oberstdorf si Bischofshofen adica etapele de inceput si final , insa nu a fost suficient , acel turneu fiind castigat de Anders Jacobsen , fiind mai constant .Pe doi a incheiat "Schlieri" iar pe trei , Simon Ammann.

Apoi , un alt nordic s-a impus , ultimul non-austriac castigator , in sezonul 2007-08.Particularitatea acestui turneu a fost faptul ca s-au disputat doua etape la Bischofshofen , datorita conditiilor nefavorabile din Innsbruck .Thomas Morgenstern si Gregor Schlierenzauer au inceput in forta la Oberstdorf , cu evolutii consistente .In ultimile 2 etape , Janne Ahonen , recupereaza ecartul , castigand cele doua etape , si se impune , in ce a insemnat ultima sa victorie de la Turneul de la cumpana dintre ani.El a fost urmat de Miki Neumayer si Thomas Morgenstern la final.

Sezonul 2008-09 , este cel in care a inceput dominatia austriaca , prin Wolfgang Loitzl. Intotdeauna un saritor de top 15 , dar niciodata ca in acel sezon , unul de top 5 .El a reusit sa se impuna in toate cele 3 etape de la Turneu , mai putin in prima de la Oberstdorf , invins de Simon Ammann. Loitzl , a fost urmat la final de Simon Ammann la final si Gregor Schlierenzauer .  De remarcat , e pozitia extraordinara a lui Martin Schmitt , locul 4 , dupa un turneu foarte bun.

Urmeaza 2009-10 , un alt austriac se impune de data asta. Kofler o victorie , Schlieri doua , si Morgi una , intr-un turneu dominat categoric de austrieci . Andi Kofler , domina, si prin constanta sa se impune , obtinand unul din cele mai importante titluri ale carierei . El a fost urmat la final de Janne Ahonen , si fostul invingator , Wolfgang Loitzl.

In sezonul 2010-11 , un alt membru al echipei austriece isi completeaza palmaresul . Thomas Morgenstern , cu o victorie la Oberstdorf , obtine un titlu visat de orice austriac .El a fost urmat de Simon Ammann , si Tom Hilde , din pacate elvetianul fiind din nou oprit din castigarea
turneului.

Sezonul 2011-12 , a urmat cu un podium exclusiv austriac . Gregor Schlierenzauer a inceput excelent la Oberstdorf si Garmisch cu doua victorii de senzatie , multi contand pe victoria sa in toate cele 4 etape. Din pacate , a terminat pe doi la Innsbruck si pe 3 la Bischofshofen , insa a castigat detasat competitia. El a fost urmat pe podium de Thomas Morgenstern , si Andi Kofler , ultimii doi castigatori .

2012-13 , are si el povestea lui in turneul germano-austriac de la cumpana dintre ani.Gregor Schlierenzauer , a inceput de data aceasta cu 2 locuri doi , in Germania, incheind cu 2 victorii in Austria , incunandu-se din nou campion al "Cumpenei dintre ani ". El a fost urmat de un fost castigator , Anders Jacobsen , si un ocupand al podiumului in 2010 , Tom Hilde.

In 2013-14 , am avut parte de cea mai mare surpriza. Nu a fost nici Morgi , nici Schlieri , nici Andi Kofler , nici Loitzl , nici Fettner. Thomas Diethart , a venit de nicaieri , reusind cu un loc 3 la Oberstdorf , 1 la Garmisch , 5 la Innsbruck si 1 la Bischofshofen , o victorie senzationala , neastepata de nimeni. El a fost urmat pe podium , de Morgi si Simon Ammann .

In acest sezon , pleaca cu tricoul galben la Oberstdorf , Anders Fannemel , urmat de Roman Koudelka si Michael Hayboeck . Cu un Morgi retras , Schlieri inconstant ,si Kofler iesit din forma, Hayboeck e speranta austrieceilor.Pe 4 si 5 , se afla Severin Freund si Simon Ammann. Cu sanse de asemenea sunt si Anders Barcal , Gregor Schlierenzauer , Stefan Kraft ,Peter Prevc. Asadar , va fi un Turneu mai disputat ca niciodata...

In final , nu putem uita de performanta lui Sven Hannawald,  care la editia 50 , a pornit cu numarul 50 in fiecare etapa,  si ca o magie , a reusit sa se impuna in toate cele 4 etape , facand istorie in acest turneu.




Martin Schmitt in calificari la Oberstdorf pe finalul carierei.



Anders Jacobsen dupa o victorie la Oberstdorf.

Gregor Schliernzauer in zbor la Oberstdorf.


Atmosfera senzationala in Germania...

duminică, 21 decembrie 2014

Elisabeth Goergl se impune in etapa de super g de la Val d'isere

Dupa etapa din ajun , de coborare , castigata de Lindsey Vonn , fetele s-au intrecut astazi , in statiunea franceza de mare prestigiu , Val d'Isere din Franta , intr-o etapa de Super Urias.

Din nou, 5-6 fete , s-au luptat pentru victoria de etapa, aceasta revenindu-i lui Lizi Goergl din Austria , urmata de compatrioata sa Anna Fenninger si slovena,  Tina Maze. Aceasta victorie , este cea de-a 7 din cariera austriecei , si a 3 la proba de Super urias.

 Österreichische Galanacht des Sports 2011 C Elisabeth Görgl.jpg
Datorita traseului, conditiilor dar si a neatentiilor , nu au reusit sa incheie cursa Lindsey Vonn , Fabienne Suter sau Tina Weirather.

Urmatoarele locuri , au fost ocupate de elvetianca Lara Gut, in revenire de forma si Julia Mancuso.

In clasamentul general , ramane lider distantat Tina Maze , urmata de Fenninger si Vonn, in timp ce in clasamentul probei , Lara Gut , ramane purtatoarea tricoului rosu distinctiv.

Urmatoarea etapa a fetelor e programata la Semmering , in Austria, 28-29 Decembrie, unde se vor desfasura un urias si un slalom.

vineri, 5 decembrie 2014

Bjoergen si Golberg au castigat sprintul de la Lillehammer


Lars Nelson SWE - Lillehammer 2013



Astazi , are loc etapa de sprint de la Lillehammer , atat la masculin , cat si la feminin . Proba se disputa in stilul liber, aceasta fiind a 2-a etapa de sprint a sezonului.

Erik Brandsdal , liderul la sprint si overall , a intrat destul de lejer in semifinale , lucru care nu a putut fi spus si despre Sundby , castigatorul la overall in stagiune 2013/14. La feminin , Marit Bjoergen a trecut semifinale foarte bine , aratand o forma buna , fiind urmata de compatrioata sa Heidi Weng. Cealalta semifinala , a fost mult mai echilibrata , calificandu-se Denise Hermann si Maiken Falla direct .
La masculin , in prima semifinala, Petter Northug a produs o surpriza clasandu-se doar pe a 4 pozitie .  Dupa probele video , pentru un contact cu rusul Ustiugov , norvegianul a fost descalificat.Paal Golberg a castigat aceasta semifinala , urmat de Juhho Mikkonen. Cealalta semifinala i-a avut drept protagonisti pe Finn Krogh si Alexey Petukhov. Erik Brandsdal a pierdut la photo-finish , calificarea in ultimul act.


Finala feminina a fost dominata de la un cap la altul de Marit Bjoergen din Norvegia , ce obtine a 68-a victorie a sezonului si a 2-a consecutiva la sprint . Codasa finalei a fost Denise Hermann.

Podium :

1.Marit Bjoergen (Norvegia )

2.Celine Brun-Lie
    3.Heidi Weng.

Finala masculina a fost destul de echilibrata ,castigata la sprint de Paal Golberg.

Podium :
1.Golberg
2.Petukhov 
3.Finn Krogh.












sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Johannes Rydzek castiga la Ruka

La Ruka , a debutat de asemenea si Cupa Mondiala de Combinata Nordica . La competitia finlandeza , s-au prezentat toate starurile acestei discipline extrem de dificile .

Conditiile meteo de la partea de sarituri de dimineata, au fost destul de dificile , iar dintre favoriti doar Watabe , a prins un loc bun , 7 , pentru partea de fond . Bieler , Haug si Portyk , pleaca primii in cursa de fond.

Eric Frenzel campionul din sezonul precedent , a prins abia locul 37 la trambuline.

La finalul probei de gundersen , Rydzek din Germania , a castigat , urmat de  Gruber , Dvorak , Watabe si Grabaak . Eric Frenzel a dezamagit incheind , in afara topului 10.

Maine , urmeaza cea de-a doua etapa a Cupei Mondiale , tot la Kuusamo .


Nordic Opening in Ruka: Cross-Country and Nordic Combined World Cups begin

Norvegienii domina sprintul de la Ruka






Astazi , a debutat Cupa Mondiala de Schi Fond , cu 2 etape de sprint , la Ruka in Finlanda , dominate de fondistii din Norvegia ,ce au obtinut 5 , din 6 pozitii ale podiumului.

La masculin , podiumul a fost ocupat de Brandsdaal , Northug si Fossli, in timp ce la feminin , podiumul a fost ocupat de Bjoergen , Vesna Fabjan si Maiken Falla.

Urmeaza maine, probele lungi de 10 , respectiv 15 km clasic , tot in direct la Eurosport.





Nordic Opening in Ruka: Cross-Country and Nordic Combined World Cups begin

joi, 24 iulie 2014

Modificari pentru sezonul 2014/2015

La congresul FIS din aceasta vara de la Barcelona, s-a hotarat testarea in GP de vara , al unor modificari privind calificarile si modalitatea de disputare a etapelor de Cupa Mondiala la Ski Jumping.Astfel , incepand cu etapa din Wisla , din 25 Iulie , regulile vor arata in felul urmator :

La start , vor putea participa in etapele de Zbor cu Schiurile , doar sportivii cu minim 1 punct in clasamentul general .

FIS Congress in Barcelona

Vor ramane 10 precalificati , doar ca acestia vor lua cu ei punctele din calificari si pe mai departe in competitiei , pe scurt , calificarile vor avea un rol mult mai important si vor reprezenta practic , prima parte a concursului.

Sportivii vor fi in prima mansa impartiti in 4 grupe , cei mai buni 6 din fiecare grupa calificandu-se in mansa urmatoare , respectiv cea finala. In mansa finala , vor fi doar 24 de sportivi .

Daca , din cauze independente competitia va fi anulata , va conta rezultatul final adunat a 2 manse .

Aceste reguli vor fi testate in GP de vara , urmand ca apoi sa se ia o decizie , pentru sezonul hibernal .

luni, 7 aprilie 2014

Interviu cu Ion Sorin Hobana



      Domnule Hobana, dupa un sezon lung si dificil, in care o data in plus ne-ati delectat prin comentariul dumneavoastra, devenit marca inregistrata , am onoarea sa impartasesc cu dumneavoastra impresiile sezonului proaspat depasit, 2013-2014.
         
 1. Incep interviul cu o curiozitate . Ce ati simtit in momentul in care la Sapporo, cu o multime de romani in fata micului ecran, ati comentat primii saritori romani din Cupa Mondiala, in persoana lui Iulian Pitea si Eduard Torok, si ce asteptari aveti in continuare de la saritorii romani ?  Unde credeti ca ii putem vedea in sezonul viitor ?

Era un moment indelung asteptat, in care, evident, m-am bucurat; emotiile le pastrez insa, gradate, pentru momentele urmatoare; cel in care ai nostri vor ajunge mai des in prima mansa, cel in care vor reusi si o prezenta in mansa a doua, apoi cel in care, in sfarsit, vor incepe sa implineasca scopul final al celebrului parteneriat FRSB-OMV Petrom-autoritati, si anume intrarea in TOP TEN-ul mondial. Din felul in care s-au dezvoltat lucrurile, mai intai cu stagii de pregatire in strainatate, pe baze moderne, cu tehnicieni reputati, apoi cu realizarea arenei din Valea Carbunarii, Rasnov, si evolutii din ce in ce mai bune ale romanilor si romancelor, sunt increzator ca vom ajunge la aceste performante relativ repede. Abia atunci voi avea si eu, la microfon, bucuria deplina, in aceasta disciplina sportiva olimpica de iarna cu care am facut cunostinta la editia Albertville 1992 a JO de iarna, si pe care am inceput s-o indragesc cu adevarat doi ani mai tarziu, la Lillehammer 1994, cand, intrucat festivitatile s-au desfasurat chiar pe arena de sarituri cu schiurile, celebra Lysgaardsbakkene, am avut post de comentator acolo, si am fost mereu aproape de actiune. Atunci si acolo am si urcat prima data pana in varful unei trambuline normale ... si ... mi s-a cam strans stomacul privind de sus :)
          
 
 2.  Ce parere aveti despre podiumul Cupei Mondiale din acest sezon ? Stoch, Prevc si Freund, toti din noua generatie, in plus, niciun austriac pe podium …

Ca tot si toate, si “lumea Icarilor moderni” trebuia sa treaca (si cam trece) printr-o perioada de schimbare de generatii. De fapt, este cam a treia sau chiar a patra astfel de schimbare de cand am deschis eu ochii spre sariturile cu schiurile, fiindca, desi pregatirile incep foarte devreme (pe la 10 ani), adevarata cariera a unui saritor de top “in lumina reflectoarelor” dureaza cel mai devreme de pe la 16-17 si tine cel mult pana pe la 32-33 de ani – sigur, cu exceptiile de rigoare, prea bine cunoscute ca sa mai intram in amanunte. As spune ca, in medie, vorbim despre o perioada de varf de forma si performanta de nu mai mult de cinci-sase ani, si sunt destule exemple de saritori care au reusit lucruri extraordinare si, dupa un an-doi-trei, au disparut in pluton, sau chiar s-au retras ... Totul se schimba mereu; sariturile cu schiurile, ca orice activitate umana, nu au cum sa faca exceptie ...
        

  3. Ce parere aveti despre faptul ca austriecii sunt intr-o evidenta scadere de forma in comparatie cu echipa Germaniei, care a parut a fi noua senzatie a acestui sezon prin Kraus, Freund, Freitag si asa mai departe …

Cred ca am raspuns deja; nimic nu e vesnic, nimic nu ramane imuabil, totul e intr-o continua miscare si transformare. Si ma opresc aici, pentru ca, totusi, nu discutam filosofie, ci despre sariturile cu schiurile (Un prieten glumea candva: “E bine sa te astepti la orice; astfel nu te va mai mira nimic” :)  Si cred ca aceasta sintagma e foarte actuala si acoperitoare pentru multe)
         
 4. Ce parere aveti de retragea marelui campion Martin Schmitt, si intoarcerea esuata a lui Janne Ahonen, care avea o mare masa de fani ce asteptau minunea la Sochi ?


Ma gandesc la o alta vorba de-a noastra, romaneasca, si anume cea cu “ciorba reincalzita” ... Se vede cu ochiul liber in privinta multor sportivi ca timpul trece, si, din pacate nu in favoarea lor ... Cu  (foarte) rare exceptii, nume mari, pentru care avem desigur tot respectul si toata consideratia, oameni care au impresionat castigand tot sau aproape tot ce se putea castiga in ski-jumping, odata trecuti de 30 de ani, eventual si retrasi,  chiar de mai multe ori, nu mai reusesc pe trambuline decat umbre ale performantelor din tinerete ... E o lege a firii ... Vin insa din urma tineri care duc mai departe cu succes spectacolul sportiv, asa cum s-a vazut dealtfel si in acest sezon ...
        
  5. Cum comentati caderea brusca a lui Gregor Schlierenzauer ? Poate reveni in varf ?


Cred ca si in cazul lui se aplica aceasta paradigma; dupa ce a reusit inainte de 25 de ani sa castige cam tot ce se putea castiga, cu recorduri de victorii de etapa overall, victorii de etapa pe sezon, etc., etc., a aparut, mai devreme decat in cazul altora, o lipsa de motivatie ... E uman sa ne gandim si ca, odata ce omul se maturizeaza, in viata apar si alte prioritati; iti intemeiezi o familie, ai copii, incepi sa imbatranesti, sa vezi altfel lucrurile, viata ... “Nebunia” tineretii, in sensul bun al expresiei, se mai duce, si, undeva, intr-un ungher al mintii, probabil ca incepe sa se insinueze si gandul “dar daca o sa cad, daca o sa ma accidentez, sau, Doamne-fereste, chiar mai rau ?” ... Sunt, ca peste tot, o multime de factori care influenteaza performantele si, fara indoiala, maturizarea si schimbarea prioritatilor in viata odata cu trecerea anilor sunt parti importante din aceasta ecuatie.  Schlieri este insa foarte talentat si ambitios, si cred ca inca poate reveni in varf.
           
6. Cum vedeti sezonul urmator al Cupei Mondiale ? Ce favoriti aveti in vedere si ce surprize credeti ca pot aparea ?


Vezi mai sus (“asteapta-te la orice, si n-o sa te mai mire nimic”) :) Eu unul ma bucur cand sunt performante, cand sunt cat mai multi sportivi in lupta pentru intaietate; astfel, spectacolul este asigurat, si publicul, spectator sau telespectator, urmareste cu mai multa placere evenimentul sportiv; in calitate de comentator, acesta este scopul meu final; sa urmareasca aceste transmisiuni cat mai multa lume, cu cat mai multa placere. Sigur ca si dragostea mea pentru acest frumos sport conteaza ( si sper ca se simte) :)

7. In acest sezon, a mai fost o premiera in sportul  romanesc de iarna, si aici ma refer la etapele de Cupa Mondiala de la Rasnov, unde au participat toate sportivele de top. Ce parere aveti despre aceasta reusita, si ce impact credeti ca a avut asupra tinerilor saritori romani ?


A fost intr-adevar unul dintre momentele de varf ale sezonului, in care evident ca am fost implicat, sensibil mai mult decat la nivelul comentariului. Eu am vazut evenimentul din 1-2 martie ca pe un prim pas – si am fost foarte fericit ca organizatorii au trecut foarte bine acest examen – spre asteptatele si doritele etape de cupa mondiala a baietilor in Romania, etape care, acum vreo zece ani, reprezentau doar un vis, si acum tind sa devina realitate. Sigur ca asemenea evenimente aduc mai multi tineri spre ski-jumping. Pana una-alta, ma bucur ca Federatia Internationala de Schi a introdus un week-end cu etape de Cupa mondiala la Rasnov si in planul urmatorului sezon feminin, la inceputul lui februarie 2015 !

8. Inchei cu o intrebare mai delicata. Multi dintre iubitorii sariturilor cu schiurile cred ca sunt curiosi sa afle ce simpatie ati avut in persoana unui saritor, sau aveti, si daca aveti o etapa ori o amintire speciala din acesti multi si minunati ani .
           

Cred ca am raspuns, partial, si la asta. Sigur, nimeni nu este complet obiectiv, si eu am avut si am simpatiile mele; asta insa nu se spune, si incerc sa nu se simta nici in comentarii. Oricum, pentru a linisti pe toata lumea, pot afirma ca nu am nicio antipatie in “lumea Icarilor moderni”, ii apreciez, respect si simpatizez pe toti, fara exceptie ... Doar ca, pe cativa, retrasi sau inca in activitate, ceva mai mult decat pe ceilalti :)
Iar amintiri, sunt multe si, toate, foarte placute. Peste 400 de etape de Cupa mondiala, campionate ale lumii, Jocuri Olimpice de iarna (sapte editii, cate are si Noriaki Kasai :) ), colaborarea cu oamenii inimosi de la si din jurul Federatiei de specialitate,  cei din programul OMV Move & Jump, si primarul Rasnovului mi-a lasat o impresie foarte buna ... Ca sa nu mai vorbesc despre colegii din echipele TVR impreuna cu care am comentat intrecerile de la JO de iarna Albertville 1992, Lillehammer 1994, Nagano 1998, Salt Lake City 2002, Torino 2006, Vancouver 2010 si Soci 2014, sau colegii de la Eurosport Romania, post al carui program in limba romana l-a inaugurat subsemnatul, la sfarsitul lui noiembrie 1997 ... Unii poate ca nu stiu, dar prima transmisiune Eurosport cu comentariul in romana a fost etapa de debut a Cupei Mondiale de sarituri cu schiurile, sezonul 1997/1998 ...  Erau vremuri in care straluceau nume ca austriacul Andi Goldberger, slovenul Primoz Peterka, japonezii din vechea garda ... Sunt atatia ani de cand sunt cu sufletul si nu numai aproape de aceasta disciplina sportiva atat de frumoasa, atat de speciala ... Cate s-au intamplat de atunci, cate evenimente am avut placerea sa urmarim impreuna ... Imi vin in minte cele trei succese finale consecutive in Cupa Mondiala ale lui Adam Malysz, performanta lui Sven Hannawald din editia cu numarul 50 a Turneului celor patru trambuline, si multe alte momente deosebite … Mi-e greu sa aleg acum dintre ele ... Poate, intr-o carte de memorii :)  


Va multumesc pentru acest interviu , si atat eu cat si restul  telespectatorilor asteptam cu nerabdare sezonul de vara pentru a va auzi din nou .

Interviu realizat de Duta Gini Andrei

duminică, 23 februarie 2014

Editia Jocurilor Olimpice de la Sochi a luat sfarsit ! Прощай , Сочи !

    Inca o editie a Olimpiadei albe a luat acum cateva ceasuri sfarsit ... 

       Editia de la Sochi , catalogata drept cea mai scumpa , a impresionat prin cele 2 ceremonii , satisfacand pe deplin moftul conducatorilor rusi .

       Aceasta editie a fost una speciala , cu multi sportivi consacrati la final de cariera ce incercau sa obtina o ultima mare performanta , cum este cazul lui Bjoerndalen ,( care a reusit sa obtina titlul olimpic la sprint , si stafeta mixta , devenind cel mai medaliat sportiv al Olimpiadei albe ) , Janne Ahonen , ( care din pacate s-a intors fara succes in circuit ) , Ivica Kostelic , Benjamin Raich , iar lista acestor campioni poate continua .

      Totusi , aceasta editie a insemnat si transferul de generatii , si explozia unor sportivi ce confirmasera in Cupele Mondiale , printre care Kamil Stoch , ( dublu campion olimpic la Sochi , astfel scapa de renumele "noul-Malysz" , avan acum propria identitate ) , Eric Frenzel , ori Joergen Grabaak .

       Ca o recapitulare pe disciplinele principale , in Ski Jumping saritorii austrieci au dezamagit , fiind destul de evident transferul de putere , iar Kamil Stoch si-a demonstrat inca o data foarta , alaturi de ceilalti din valul tanar precum Prevc si Diethart .Nu trebuie uitata nici performanta senzationala al lui Nori Kasai , cu un bronz la echipe ,si argint la individual, avand la 41 de ani , cele mai bune performante ale carierei ! In Combinata , au avut loc probe destul de spectaculoase castigate de Grabaak ori Frenzel , liderul cupei mondiale, totul culminand cu aurul Norvegiei la echipe .

       La schi fond, au fost probe foarte spectaculoase , suedezii aratand o forma speciala atat la fete cat si la baieti , prin Olsson , Richardsson , echipa de fete si baieti , ori Charlotte Kalla , care din pacate si-a trecut doar argintul in cont la aceasta editie .Insa , ei promit lucruri marete si la Falun , la mondialele din sezonul viitor . Finlandezii , au venit cu prospecte tinere pentru viitor atat la fete cat si la baieti , in timp ce Norvegia , a aratat mediocru la baieti , fetele reusind sa salveze onoarea prin Bjoergen si Johaug . Dezamagirea o consider Kowalczyk mult prea putin evidentiata la aceasta editie .

      La schi alpin , au fost si surprize precum Villetta , campionul olimpic la combinata dar si rezultate asteptate precum victoria Tinei Maze la urias sau victoria lui Ligety in uriasul masculin . Per total , austriecii au iesit destul de bine din aceasta disciplina . Dezamagirea o consider Marlies Schild si Lara Gut , de la care asteptam mai multe lucruri.

      In biatlon , Bjoerndalen a reusit sa creioneze o noua pagina de istorie prin performantele sale , Svendsen spre sfarsitul competitiei a reusit sa egaleze scorul cu marele sau rival Fourcade la aceasta editie , in timp ce la fete, Daria Domracheva a reusit sa se impuna de o maniera categorica . Per total , mi se pare ca Germania a iesit aici cea mai sifonata .

      La Hochei , lucrurile s-au disputat precum asteptarilor , Canada impunandu-se categoric ,in competitiei , prin jocul echilibrat , Suedia si-a demonstrat inca o data clasa , FInalnda ocupanta locului 3 a atras prin estetica jocului , in timp ce Rusia si-a dezamagit fanii prin sfertul de finala pierdut .

        N-am uitat sa mentionez Romania .. Locuri fruntase nu s-au obtinut , Eva Tofalvi ne-a reprezentat foarte bine la biatlon , prin clasari in jurul locurilor 20 , de asemenea baietii la Schi Fond au facut un rezultat decent la sprint echipe , in timp ce la Bob , s-au obtinut alte clasari in jurul locului 20 . Promisiunea pentru urmatoarea editie pare a fi tanarul saritor Iulian Pitea , ce a fost foarte aproape de o calificare in mansa intai pe trambulina mica .

      Vreau sa remarc si comentariul domului Hobana , marca inregistrata deja in sporturile de iarna, indeosebi Sarituri cu Schiurile , ce ne-a delectat cu comentariul la Sarituri , Combinata si Curling , completand peisajul clasic hibernal al Olimpiadei .

     Cam cu aceste lucruri ramanem dupa aceasta editie ,splendida din pricina luptelor pentru medalii .Speranta mea,  si cred , a tuturor romanilor este ca sportivii nostrii sa beneficieze de conditii mai bune , si la urmatoarea editie sa reusim o clasare in top 10 .

    Ceremonia de inchidere a fost la fel de reusita ca si cea care a deschis aceasta editie a Jocurilor  , sarea si piperul fiind reprezentata de mascotele ce au stins flacara olimpica aprinsa pe 7 Februarie .

 Ca tot veni vorba de urmatoarea editie , stafeta a fost pasata Coreenilor , ce vor organiza in 2018 Olimpiada la Pyong Chang ! 

Прощай , Сочи !

miercuri, 12 februarie 2014

Maze si Gisin la egalitate in proba de coborare , campioane olimpice

       Dupa ce baietii si-au stabilit campionul la coborare , in persoana austriacului Matthias Mayer , astazi a venit randul fetelor sa-si stabileasca castigatoarea . Proba s-a disputat pe o vreme superba , propice pentru o proba de coborare olimpica .
      Prima schioare ajunsa la sosire , a fost elvetianca Fabienne Suter , ce astfel a stabilit primul reper al diminetei .

    Apoi , compatrioata lui Suter , Gisin , a preluat conducerea de la compatrioata sa cu un timp destul de bun .O alta elvetianca , Lara Gut , una din marile favorite ale competitiei , a fost foarte aproape sa preia conducerea ,sosind la doar 10 sutimi in spatele compatrioatei sale .Maria Riesch , campioana de la Combinata , a coborat extrem de modest , avand un timp intermediar ce o plasa doar pe a 9-a pozitie a clasamentului.


     Tina Maze , castigatoarea globului mare de cristal al sezonului trecut , a profitat de traseul tehnic , si la sosire a sosit in acelasi timp cu Dominique Gisin .

   Ultima mare favorita a coborarii , austruiaca Anna Fenninger , a ratat fiind probabil coplesita de presiunea exercitata asupra ei.

    Astfel , Dominique Gisin si Tina Maze , si-au impartit medalia olimpica de aur la coborare .Pe cea de-a treia treapta a podiumului s-a clasat Lara Gut ,obtinand astfel inca o medalie in contul Elvetiei .

   Edith Miklos , fosta reprezentata a tarii noastre a incheiat pe 7 concursul.

duminică, 9 februarie 2014

Kamil Stoch este noul campion olimpic pe trambulina mica

     Momentul mult asteptat de fanii sariturilor cu schiurile a sosit astazi . De partea favoritilor in concursul pe trambulina mica erau atat oameni experimentati precum Ahonern , Kasai sau Morgenstern dar si tineri de perspectiva precum Stoch , Prevc ori Diethart , deci membrii a 2 sau mai multe generatii diferite .

      Din plutonul ce se lupta pentru medalii in mansa secunda "au reusit sa se desprinda" deja Freund care a cazut , fara a se accidenta , Schlierenzauer , si campionul elvetian Simon Ammann , ce astfel pierde deja dupa o mansa titlul pe trambulina mica castigat la Vancouver , peste ocean in 2010.

       Totusi , o mare parte a favoritilor si-au respectat blazonul si au castigat pozitiile fruntase , astfel dupa prima mansa , Kamil Stoch conducea cu un avans de aproximativ 7 puncte in fata lui Anders Bardal , pe 3 clasandu-se Peter Prevc . In imediata apropiere a primilor trei , s-au clasat tinerii Hayboeck si Diethart.
       Dupa prima mansa , este destul de evident faptul ca o noua generatie se zbate pentru a-si crea o noua pleada de campioni , multi tineri fiind in fruntea clasamentului .

      Sita a cernut , iar Colloreddo a fost nevoit sa deschida mansa secunda . Apoi , Janne Ahonen , a continuat insa a avut o evolutie destul de modesta .
        Dupa schimbari succesive de lider , Roman Koudelka a avut o prestatie buna in urma careia a ramas minute bune la locul de onoare.
         Apoi , la mijlocul mansei secunde , austriecii Schlieri si Morgi si-au impartit sefia in clasament . Cei doi au fost imediat depasiti de germanul Andi Wellinger ce conducea inaintea ultimelor 10 evolutii .
         Diethart preia conducerea si pune presiune pe ultimii saritori !Hayboeck l-a urmat in zbor si a venit pe doi in clasamentul intermediar.
          Apoi , Prevc sare foarte bine , si isi asigura macar o medalie de bronz pe trambulina mica , preluand conducerea temporara.Bardal ,a venit cu o replica consistenta , suficienta pentru locul doi , si garantia unei medalii de bronz.
 

   Iar ultimul si cel ce decide ordinea finala era Stoch , care sare senzational 103,5 metri si castiga titlul olimpic pe trambulina mica , implinind visul nerealizat al lui Adam Malysz.

Rezultat final : 1.Kamil Stoch 2. Peter Prevc 3.Anders Bardal 4.Thomas Diethart 5.Michael Hayboek.

          

         

Cologna , campion olimpic la Skiatlon

     Astazi, schiul fond , a avut proba de Skiatlon Masculin , 30 km , cu participare romaneasca datorita lui Paul Pepene.Vremea era ideala, astfel ca erau indeplinite toate conditiile pentru un concurs reusit .

     In ciuda faptului ca ,cativa dintre fondisti plecau ca favoriti precum : Petter Northug , Dario Cologna , Martin Sundby , a fost o cursa extrem de disputata .
    La mijlocul cursei , dupa schimbul de schiuri . suedezul Daniel Richardsson era liderul cursei , urmat indeaproape de Martin Johnsrud Sundby si Lars Nelson , in timp ce Paul Pepene schimba al 45-lea .
    La 20 de kilometri , Sundby conducea grupul fruntas urmat de Hellner si Lars Nelson .

    Numeroasa asistenta cu 5 kilometrii inainte de final , a inceput sa se incinga . Asta si pentru ca Vylegzhanin era pe 3 , inainte de ultimii kilometrii ai cursei . Lider , la 25 de km , era austriacul Johannes Duerr .

   Spre finalul cursei , grupul ramanea compact , astfel ca ideea ca lupta pentru medalii se dadea la sprint era din ce in ce mai credibila .Nimeni nu forta nicio rupere de ritm si toti fondistii isi duceau la bun sfarsit lupta tactica .

   Profitand de ideea celor doi comentatori , cu 2 kilometrii inainte m-as fi aventurat sa spun ca Petter Northug va castiga , avand in vedere k era pe locul 3 , dupa 28 kilometri .\
  In ultimul kilometrul 4 fondisti au rupt ritmul si au fortat . Sundby, Cologna, Vylegzhanin si Hellner.

 Dario Cologna , s-a dovedit cel mai puternic fondist al zilei , fiind urmat de Hellner, iar Sundby i-a furat pe ultimii metri lui Vylegzhanin medalia de bronz. Poate fi catalogat drept un castigator surpriza Cologna deoarece venea dupa o accidentare destul de serioasa.

   
 Paul Pepene a sosit abia pe locul 48 . Speram ca el sa aiba o clasare mai buna la cursa de 50km.